BİLGİ BANKASI
ELEMENTEL KÜKÜRT NEDİR?
•    Elementel Kükürt, limon sarısı renginde simgesi (S) olan kimyasal bir elementtir.
•    Elementel Kükürt %99 saflık oranına sahip petrol rafinerisi yan ürünüdür.
•    Rafineride yaprak granül formunda üretilip, tesislerimizde toz hale getirilir ve bu sayede yüzey alanı artırılarak toprakta daha kısa süre içerisinde çalışması sağlanır.

TOPRAKTA NASIL ÇALIŞIR?
Toz Kükürt (S), toprak bakterileri (Thiobacillus vb.) tarafından mikrobiyal işlem sonucu okside edilir. Bu işlem için nem, sıcaklık ve oksijenin uygun şartlarda olması gerekir. Mikrobiyal işlem sonucunda elementel S önce SO2 ve SO3 formuna ardından da aşağıda görüldüğü üzere (H2SO4) Sülfürik Asit'e dönüştürülür.    
Sülfürik Asit ise toprakta parçalanarak H+ ve SO4'e ayrışır. Hidrojen iyonu (H+) toprak pH'sının düşümünü sağlarken,  SO4 ise bitki tarafından kükürt kaynağı olarak alınır.



FAYDALARI ve BİTKİDEKİ GÖREVLERİ
•    Elementel Toz Kükürt'ün asli görevi kireçli topraklara uygulanarak yüksek pH değerlerini Nötr olan 6,5'a düşürmektir. İkinci görevi ise bitkilerin ihtiyacı olan suda çözünür Kükürt'ü (SO4) sağlamaktır.
•    Toprakta iyi bir antiseptik(mikrop öldürücü) ve antifungal(mantar yok edici) etkinlik gösterir.
•    Toprak yapısını iyileştirir, su geçirgenliğini ve işlenebilirliğini artırır.
•    Toprakta kirecin azalması ve  alınamaz formda olan başta fosfor ve iz elementler olmak üzere tüm besin elementlerinin bitkile tarafından alınabilirliğini artırır ve gübre atım miktarlarının azalmasını sağlar.
•    Susuzluğa ve kuraklığa karşı toprağın direncini artırır, tuzluluğu azaltır.
•    Bitkilerin hastalıklara, soğuğa ve kışın donmaya karşı dayanıklılığını artırır.
•    Protein sentezi için gerekli bazı amino asitlerin yapısında bulunur ve gelişimini sağlar.
•    Bağcılıkta küf ve külleme hastalıklarına karşı en etkili çözümdür.
•    Seracılıkta ürünlerin erken olgunlaşmasında fayda sağlar.



KÜKÜRT NOKSANLIĞI OLUŞUMU VE BELİRTİLERİ
•    Kükürt noksanlığında bitki gelişimi zayıflar ve ürün olgunlaşması gecikir.
•    Bitki bodurlaşır, ince gövdeli ve çalımsı bir görünüm kazanır.
•    Öncelikle, bitkinin genç yapraklarından başlayarak tüm yapraklarda sararmalar meydana gelir.
•    Bitki yapraklarında küçülme, dökülme ve buna bağlı olarak fotosentez miktarında azalma olur.
•    Bitki kökünde çok sayıda dallanma meydana gelir ve kök rengi beyazlaşır.
•    Lahana, Kanola ve Kolza gibi bitkiler ile Turp çeşitlerinde öncelikle yaprakların alt yüzeylerinde kırmızımsı bir renk oluştrarak eksiklik gösterir.



KULLANIM ŞEKLİ VE MİKTARI
•    Kullanılacak Toz Kükürt toprakta çalışması için mutlaka toz formunda olmalıdır. 

•    Toz Kükürt  ekim öncesi direkt toprağa uygulanmalıdır. Uygulama yüzeyden 15-20 cm tabana inilerek toprakla karışımı sağlanmalıdır.

•    Toz formundaki kükürt toprağa karıştırıldıktan sonra toprak bakterileri tarafından mikrobiyal aktivite sonucu oksitlenerek  bitkinin alacağı form olan SO4’e dönüştürülecektir.
•    Topraktaki sıcaklık, su ve oksijenin varlığı mikrobiyal aktivite  için çok önemlidir. Bu çalışma koşullarından herhangi biri eksik olduğunda mikrobiyal aktivite  duracaktır.

•    Bu sebeple uygulama ilkbahar veya sonbahar gibi sıcak aylarda yapılmalı, toprak karıştırılıp havalandırılmalı v nemli olmalıdır. Ayrıca organik maddece fakir topraklarda ise mikrobiyal aktiviteyi desteklemek için organik madde takviyesi yapılmalıdır.

 
Mevcut Toprak pH’ı İdeal pH Kumlu Toprak Tınlı Toprak Killi Toprak
8,5 6,5 220 kg/dekar 280 kg/dekar 340 kg/dekar
8 6,5 130 kg/dekar 170 kg/dekar 220 kg/dekar
7,5 6,5 60 kg/dekar 90 kg/dekar 110 kg/dekar
7 6,5 30 kg/dekar 70 kg/dekar 90 kg/dekar
                            

 
Bu sitede çerezler (cookies) kullanılmaktadır. Çerezleri size mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için kullanmaktayız. İnternet sitemizi ziyaretinize devam etmeniz halinde bu sitede kullanılan çerezleri kabul etmiş sayılacaksınız.. Daha fazla bilgi
Tamam